5 Eylül 2012 Çarşamba

Euroleague Grup C




OLYMPİAKOS



Geçtiğimiz sezon başı Olympiakos'un son durak İstanbul'a kadar geleceğini söyleseler eminim
kimse dikkate almazdı.Spanoulis gibi bir ismin etrafına toplanmış genç Yunanlılar ve orta seviye denebilecek kalitedeki yabancı oyunculardan kurulu Olympiakos kadrosu koçları Ivkovic yönetiminde masal gibi bir sezon geçirdiler ve finalde tartışmasız herkes tarafından 1 numaralı favori konumundaki CSKA 'yı yenerek Avrupanın en büyüğü olmayı başardılar.
Evet rüya gibi bir sezon geçirdiler ve geride kaldı.Yaşlı kurt Ivkoviç kulüp takımı çalıştırmayacağını belirtip,Sırbistan milli takımı ile devam edeceğini açıklayarak takımdan ayrıldı.Yerine gelen isim ise Panionios'u çalıştıran Georgios Bartzokas oldu.

Şampiyon kadroyu büyük ölçüde korudular diyebiliriz.Richard Dorsey,Printezis,Kyle Hines,Acie Law gibi sözleşmeleri sona eren oyuncuların kontratı uzatıldı ve bir çok takıma transferi gündeme gelen Panathinaikos'un Yunan oyuncusu Stratos Perperoglou'nu transfer etmeyi başardılar.Ayrıca Bilbao'dan pivot Mavroeidis'i transfer ettiler.Bu arada Marko Keselj'nin takımdan ayrılacağına ilişkin söylentiler var..
Önümüzdeki yıl hedeflerinin en azından ilk 8'e kalmak olduğunu söyleyebiliriz.Şampiyon takım için hedefin küçüldüğü sanmıyorum fakat Ivkovic'in ne anlam ifade ettiğinide düşünmek gerek...



CAJA LABORAL

Olympiakos rüya gibi bir sezon geçirirken aynı grupta yer alan İspanyol ekibi Caja Laboral için ise kabus gibi bir sezonun geride kaldığını söyleyebiliriz.Grup maçlarına deplasmanda Fenerbahçe Ülker galibiyeti ile başlayan Caja Laboral son maçların ardından grubu 5. sırada bitirdi ve gruptan çıkamayarak elenmişti.İşin ilginç tarafı grubu lider olarak bitiren Fenerbahçe Ülker'i her iki maçtada yenme başarısı göstermişti.
Kadrosundan Prigioni ve Teletoviç gibi isimleri NBA'e gönderen Laboral Pau Ribas'la da yollarını ayırdı.Takıma katılan isimlerse Le Mans forması ile çok iyi bir sezon geçiren ve takımı ile Fransa liginde finale kadar yükselen,Galatasaray'dan da hatırladığımız guard Taylor Rochestie,Brose Baskets'ten Almanların yükselen yıldızı pivot Tibor Pless,yine Fransa'da Cholet forması giyen Erman Kunter'in eski öğrencisi  Fabien Causeur transfer edildi.Özellikle Fabien Causeur bir çok Avrupa takımının listesine yer alıyordu ve hangi takımı tercih edeceği merak ediliyordu.Bu oyuncuyu Ivanovic'in özellikle istediği söyleniyor.
Takımın yıldız ismi Teletovic'in yerine dahil edilen isimse NBA patentli Arjantin'li oyuncu Andres Nocioni oldu.Son olarak Zaragoza forması giyen tecrübeli guard Carlos Cabezas kadroya dahil olan isim oldu.
Fernando San Emeterio liderliğinde geçtiğimiz yıl içine düştükleri durumu tekrar yaşamayacaklarını söyleyebiliriz..




ANADOLU EFES
   
                       Haber: Anadolu Efes'in Avrupa'da 445. Sınavı Yarın


Sasha Vujacic,Esteben Batista,Stanko Barac,Vlado İlievski ve Dusko Savanovic gibi transferlerin yanı sıra lokavt sürecinde kullanacağı  Ersan İlyasova  gibi isimlerle sezona başlayan ve hedefi yüksek tutan Anadolu Efes'te top 16'ya adını yazdırırken Real Madrid ve Maccabi deplasmanında yaşadığı farklı mağlubiyetler bir şeylerin yanlış gittiğinin habercisiydi.Kaldı ki bu takımlara karşı içerde de galip gelme başarısı gösterilemedi.
İlievski ile kan uyuşmazlığı yaşanırken, Kerem Tunçeri'nin omuzlarındaki yük ağırlaştı.Bu da maç içerisinde gereğinden falza yorulmasına yol açtı.Stanko Barac ve Esteban Batista ise istenilen seviyeye bir türlü ulaşamadı.
Top 16 gruplarında CSKA,Olympiakos ve Galatasaray Medical Park ile aynı grupta yer alan Efes grubu tek galibiyetle ve sonuncu sırada kapatarak hiçte beklemediği bir şekilde veda etti.Ufuk Sarıca görevinden istifa ederken yerine Yunan coach  İlias Zouros getirildi.
Sezonun sonlarına doğru toparlanma belirtisi gösterilse de lig finalinde Beşiktaş'a karşı koyamadılar ve sezonu kupasız kapattılar.
Yeni sezon öncesi takımın başına F4 hedefine uygun bir isim getirmek isteyen Efes,bu bağlamda Panathinaikos ile yollarını ayıran Zeljko Obradovic ismi üstünde yoğunlaştı.Uzun süren görüşmelerin ardından Obradovic'i ikna etmeyi başaramadılar ve takımı Galatasaray'dan ayrılan eski antrenörleri Oktay Mahmuti'ye emanet ettiler.

Guard transferi konusunda lokavt süresince Maccabi forması giyen ve başarılı maçlar çıkaran Jordan Farmar tercihi yapıldı.Takıma dahil edilen diğer isimler ise Cleveland'dan, milli takımında değişmez isimlerinden birisi olan Semih Erden,geçtiğimiz sezon Galatasaray'ın başarılı bir sezon geçirmesinde baş etkenlerden birisi olan Lucas Gordon ve Pınar Karşıyaka'dan Birkan Batuk oldu.Ayrıca takımdan ayrılması beklenen Kerem Gönlüm'de takımda tutuldu.
Takımdan ayrılan isimler ise Oliver Lafayette,Cenk Akyol ve Terence Kinsey olurken Esteban Batista'nın durumu henüz belli olmadığını belirtelim.

F4 hedefi ile yola çıkıldığı dillendirilse de bunun kolay olacağını söylemek fazla iyimserlik olur.En azından son 8'e kalmalarını şahsım adına başarı sayarım...


ZALGİRİS KAUNAS


             

Değişime giden takımlardan biriside Zalgiris Kaunas oldu.Geçtiğmiz sezon Top 16 oynama başarısı gösteren takım için daha ileri gidebileceği zaten beklenmiyordu.Kendisinden alışkın olduğumuz çeviklikle coach Trifonovic'in görevine son veren Romanov,takımın başına Sevilla'yı çalıştıran İspanyol Joan Plaza'yı getirdi.

Yeni oluşumda uzun yıllar Avrupa'nın üst düzey takımlarında forma giyen Litvanya'lı oyuncuları kadroya katmayı başardılar.5 yıldır Siena forması giyen Ksistof Lavrinovic,geçtiğimiz yıl CSKA ile Euroleague finali oynama başarısı gösteren Darjus Lavrinovic,yine uzun yıllar Siena forması giyen Rimantas Kaukenas takıma dahil edilen isimler oldu.Ayrıca Malaga'dan tanıdığımız Tremmel Darden ve geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında Anadolu Efes forması ile izlediğimiz ve takıma beklenenden daha iyi katkı yaptığını düşündüğüm guard Oliver Lafeyette transfer edildi.Diğer isimlerse genç oyuncular Delas Mario ve Juskevicius oldu.
Bir diğer Litvanyalı efsane Sarunas Jasikevicius'u da kadroya katmayı denediler fakat oyuncu Barcelona'yı tercih etti.
Takımdan oldukça önemli isimlerin ayrıldığını söyleyebiliriz.Geçen sezonun Euroleague'de en skorer oyuncularından biri olan Sonny Weems CSKA'nın yolunu tutarken Milovan Rakovic Bilbao'ya,Dainius Salenga ise Budivelnyk'e transfer oldu.
Olimpiyat oyunlarında sakatlanan pivot Robertas Javtokas'ın uzun süre oynamayacağı söyleniyor.Bu oyuncunun yerine transfer söylentileri var.

Zalgiris Kaunas'ın özellikle iç sahada çok zorlu bir deplasman olacağını söylemek sanırım doğru olur.Oldukça zorlu grupta Top 16 şansını kovalayacaklar.Daha ilerisi için neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz yalnız Plaza'nın geleceğinin Romanov'un insafına kaldığınıda söylemek gerek..



ARMANİ MİLANO

 
                             


2011-2012 sezonunda yaptığı İoannis Bourousıs,Antonis Fotsis,Omar Cook,Malik Hairston ve Drew Nicholas gibi transferlerle adını duyuran Milano,bu kadrosuna rağmen son maçta Partizan deplasmanında aldığı galibiyetle Top 16 gruplarına kalmayı başarabilmişti.Top 16'da Fenerbahçe Ülker'le aynı grupta yarışan Milano daha yukarı gidememiş fakat iddiası olmamasına karşın Fenerbahçe Ülker'i yenerek son sekiz dışında bırakmıştı.

İtalya Liginde ise  beklendiği gibi finale kadar yükseldi fakat Siena'ya karşı 4-0'la süpürüldüler.
Bu sezona ise Maccabi Tel Aviv'den Keith Langford ve Richard Hendrix gibi flash isimlerin yanısıra Cantu'dan tecrübeli guard Gianluca Basile,Varese'den Rok Stipcevic ve Monferrato'dan David Chiotti'yi alarak başladılar.Kadrodan eksilen isimler ise CSKA'ya giden Drew Nicholas,Bologna'ya giden Mason Rocca ve Lietuvos Rytas'a kiralanan Leon Radosevic oldu.

Montepaschi Siena'nın bütçeyi küçültmesiyle İtalya'da bu sezon mutlu sona ulaşabileceği konuşuluyor.Euroleague'de ise en azından geçtiğimiz sezon başaramadıkları son 8 hedefine ulaşmak isteyeceklerdir....


CEDEVİTA ZAGREB

                                 

Hırvat liginde şampiyonluğu Cibona'ya kaybeden Cedevita, Adriyatik ligi ikinciliği ile tarihinde ilk kez Euroleague'de oynama hakkı kazandı.
Coachluğa tecrübeli isim Bozidar Maljkovic'i getiren Cedevita'da kadroya tanıdık isimler dahil oldu.Bu oyuncular Galatasaray Medical Park formasıyla izlediğimiz ve çok iyi bir sezon geçiren Luksa Andric,Fenerbahçe Ülker'den Marko Tomas,Avellino'dan daha önce Fenerbahçe Ülker forması giyen guard Marques Green,Khimki'den Fransız oyuncu Mickael Gelabale,geçtiğimiz sezon Brose Baskets forması giyen Sırp forvet Predrag Suput,Zaragoza'dan Bracey Wright,Cibona'dan Goran Suton ve Split'ten  Luka Babic oldu.Yalnız Marko Tomas'ın sakatlıktan bir türlü yakası kurtulmuyor.Operasyon geçirecek olan oyuncu bir süre daha parkelerden uzak kalacak.Takımdan ayrılan en önemli isim ise Real Madrid'e transfer olan Amerikan guard Dontaye Draper oldu.
İlk kez katıldıkları ligde bu zorlu gruptan çıkması beklenmesede ilgi çekici maçlar izlettireceklerini söyleyebiliriz..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder