21 Aralık 2012 Cuma

STSL 17. Hafta Fenerbahçe - Karabükspor


İlk yarının son maçına çıkıyoruz. Son haftalarda alınan sonuçlar ve oynanan futbolun yanısıra takımın yakaladığı özgüven ve havayla birlikte bizimde keyfimiz yerine gelmişti. Fakat dün akşam gelen ayrılık haberleri taraftarın oldukça moralini bozdu.

Bu hafta karşılaşacağımız rakibimiz kendi sahasında oynadığı son 55 maçta sadece 1 mağlubiyet alan Fenerbahçe. İç sahada Türkiye' nin en başarılı takımı olan Fenerbahçe karşısında çok zorlu bir karşılaşmaya çıkacağız.

Fenerbahçe' nin kalesinde sakatlık yaşadığı durumlar hariç, milli takımında kalesini koruyan Volkan Demirel yer alıyor. Volkan ülke futbolunun yetiştirdiği en iyi kalecilerden birisi durumunda ve Fenerbahçe' nin 9 yıldır değişmeyen oyuncularının başında geliyor. Karşı karşıya pozisyonlarda çok etkili olduğununu bildiğimiz Volkan' ın cüssesiyle ters orantılı olarak reflekslerinde oldukça hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı maçlarda konsantrasyon kaybından dolayı hatalı goller yiyebiliyor. Ayrıca duran toplarda da bu sezon başarılı olduğu söylenemez. Sakatlık gibi durumlarda kaleyi Mert koruyor. Her ne kadar sezon başında Volkan' ın yaşadığı sakatlık döneminde talihsiz goller yesede Fenerbahçe gibi bir takımın kalesinde güven veriyor. Hafta içi oynanan kupa maçında kurtardığı penaltı ile de güven tazeledi.

Savunmanın sağında yine Türkiye' nin belkide en iyisi diyebileceğimiz Gökhan Gönül forma giyiyor. Gökhan için şu anki performansı sorun teşkil etmediği söylenebilir fakat limitinin çok yüksek olduğunu daha önceleri kanıtladığı için yetersiz görünüyor. Özellikle geçtiğimiz sezondan beri performansında düşüş yaşadığını kendiside kabul ediyor.

Sol bekte Fenerbahçe formasıyla geçtiğimiz sezon oldukça verimli bir sezon geçiren Reto Ziegler' in ardından performansı merakla beklenen Hasan Ali Kaldırım yer alıyor. Aykut Kocaman' ın lig, kupa, Avrupa, dostluk, arkadaşlık hangi maç oynanırsa oynansın sahaya sürdüğü bir oyuncu. Sezon başından beri bütün maçlarda forma giydi. Son haftalarda hücuma da katkı yapan Hasan Ali geçen hafta oynanan derbi maçta süper lig kariyerindeki ilk golüne imza atmıştı. Savunmada ise zaman zaman kademe hatası yaptığını belirtelim..

Sezon başında savunmada tahmin edilen ikili Yobo- Egemen' di. Fakat Egemen' in yaşadığı sakatlıkların yanısıra Bekir' in gösterdiği performans kendisine ilk 11 kapılarını açtı. Yobo' nun risksiz futbolu ve toparlayıcı rolünü, Bekir' in ise hücuma çıkışlarda topu çıkaran oyuncu olduğunu görüyoruz. Defans hattı sabit kalan Fenerbahçe' de Bekir Yobo ikilisi genelde çakılı oynuyor ve duran toplar haricinde ileri çıkmıyor. Duran top demişken Bekir her ne kadar geçtiğimiz hafta yanlış adres seçse de oldukça etkili bir isim. Hem ligde hem Avrupa maçlarında bu özelliğini sıkça avantaja çevirdi.

Orta ikilide Mehmet Topal ve Meireles ikilisiyle yer alan Fenerbahçe, derbide her iki oyuncuyuda kaybetti. Sarı kart ceza sınırında bulunan Mehmet Topal gördüğü sarı kartla cezalı duruma düştü. Kırmızı kart gören Meireles' in ise maç devam ederken kart cezasını kupa maçında çekeceğini düşünmüştük fakat hakemin hazırladığı raporda yer alanlar sebebiyle rekor bir ceza aldı ve Karabükspor karşısında O' da forma giyemeyecek. Bu oyuncuların yerlerinde forma giymesi beklenen isimler Selçuk Şahin- Cristian veya Salih Uçan ikilisi olacaktır. Sivasspor' a karşı oynanan kupa maçında iyi bir performans sergileyen Salih Uçan' ın forma beklentisi olsa da süper ligin ciddiyeti açısından Aykut Kocaman' ın bu tercihi yapma ihtimalini düşük görüyorum.
Bu oyuncuların önünde genelde Cristian forma giyiyor fakat cezalı oyuncular sebebiyle dizilişteki değişikliklerden sebep, son haftalarda yavaş yavaş kendisini bulan Sezer' in oynayacağını söyleyebiliriz.

İleri üçlüye baktığımızda sağ kanatta Kuyt' u görüyoruz. Fenerbahçe' nin sezon başından beri en istikrarlı isimlerinden birisi olan Kuyt, maç içerisinde gösterdiği mücade ile de taraftarın en güvendiği isimlerden birisi konumunda. İstatistikleride bunu kanıtlıyor zaten. Fakat Kuyt' da Galatasaray maçının son dakikalarında yaşadığı sakatlık sebebiyle Karabükspor' a karşı forma giyemeyecek. Bu oyuncunun yerine Krasic' in forma giymesi bekleniyor. CSKA günlerinden hatırladığımız fuleli oyun tarzı ve patlayıcılığından zaman zaman esintiler sunsa da eski görüntüsünden çok uzakta. Kendisinden beklentiler çok yüksek ve eksikliklerin olduğu bu zamanda kendisini kanıtlamak isteyecektir.

Sol tarafta Fenerbahçe' nin sezon başından beri klasikleşen Kadıköy kadrosu ve deplasman kadrosu diye tabir edebileceğimiz dizilişi vardı. İç sahada maçlarında genelde Stoch ilk 11' de çıkar, zorluk derecesi olan deplasman karşılaşmalarında ise Aykut Kocaman' ın tercihi Caner Erkin olurdu. Fakat Avrupa liginde oynanan Mönchengladbach karşısında kendisini oyundan alan hocasına verdiği tepki ile kısa bir kriz yaşayan Stoch bu döngüyü kısmen bozdu. Geçtiğimiz sezonki muazzam formundan eser yok desek yeridir. Geçen sezonu 12 golle tamamlayan oyuncu bu sezon forma giydiği toplam 22 maçta skor üretemedi.

Forvette sezon başında kimileri tarafından gönderilmesi bile dile getirilen, sezon ortalarına doğru sakat olduğu iddia edilen  fakat bu iddialara cevap olurcasına müthiş bir seri yakalayan Moussa Sow forma giyiyor. Sow için saf golcü tabiri kullanırsak sanırım abartmış olmayız. Geçtiğimiz sezon fiziki dezavantajını tamamen üzerinden atmış durumda. Bu maçta da Fenerbahçe' nin en büyük gol kozu olacaktır..
Kenardan gelebilecek oyuncular arasında net kadroda olur diyebileceğimiz bir tek Mehmet Topuz bulunuyor. Diğer tercihler ise Semih Şentürk, Recep Niyaz ve Bienvenü diyebiliriz.

Maç içerisinde yaptığı baskı ile İBB karşısında olduğu gibi skor üretmeye çalışıyorlar fakat önceki yıllardan hatırladığımız skoru artırma çabası yerine golü bulduktan sonra oyunu rolantiye alıyorlar. Süper ligin en çok pas yapan takımı ve bu özelliklerini orta alanda yaptıkları için 3. bölgede çok başarılı oldukları söylenemez. Karabükspor Galatasaray karşısında yaptığı topu rakibe bırakan oyun tarzı ve sadece Selçuk' a yaptığı baskıyla başarılı sonuç alabilmişti. Fenerbahçe karşısında da bu baskıyı oyun planına göre Cristian veya Sezer' e yapacağını düşünüyorum.

Meireles' e verilen ceza sebebiyle Fenerbahçe camiasının oldukça gergin olduğunu söyleyebiliriz. Yarın oynanacak mücadelede de bu gerginliğin etkileri olacaktır. Bu durumun ne gibi avantaj veya dezavantajlar teşkil edeceğini maç içerisinde göreceğiz.

Karabükspor olarak topladığımız 21 puan ile alınabilecek puanları topladığımızı söyleyebiliriz. Oyuncular Fenerbahçe karşısında göstereceği mücadele ile yine kendilerinden bahsettirmek isteyecektir. İstanbul deplasmanlarında staddan izlediğim maçlarda genelde başarılı sonuçlar aldık. Bu hafta da maçı yerinde takip etmeye çalışacağım... Bakalım bu istikrar devam edecekmi....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder