13 Aralık 2012 Perşembe

STSL 16. Hafta Maçı ; Karabükspor - Sivasspor




Zorlu Gaziantep deplasmanından akıllı bir oyunun sonucunda gelen 3 puan ve takımın ihtiyacı olan özgüveni alarak dönmüştük. Hafta içindeki kupa mesaisinde ise Eskişehir karşısında moral bozucu farklı bir mağlubiyet geldi. Evet kupa ayağında her hangi bir beklenti içerisinde değildik. Teknik ekip de bunun bilincinde olarak sahaya çıkardığı kadroyu devre arasında gerçekleştirileceğini umduğumuz operasyona ışık tutması amacıyla oluşturmuştu. Maç sonu ortaya çıkan sonuç maalesef bizleri yine yanıltmadı ve kenardan takıma katkı sağlayabilecek oyuncu kalitesindeki eksikliği gözler önüne serdi. Bizde bu sonucun iyi taraflarından bakmaya çalıştık ve olası müdaheleye katkı sağlayacağını umuyoruz...

Kendi sahamızda ilk yarıdaki son maçımıza çıkıyoruz. Geçtiğimiz sezonlarda Karabükspor' un en önemi özelliği iç sahada gösterdiği performans ve rakiplerine kolay kolay teslim olmayan yapısıydı. Bu özelliğini bu sezon yeterince gösteremese de yine en zorlu deplasmanlardan birisi olarak görülüyor.

Bu haftaki rakibimiz ligde bulunduğu konum ile kadrosunun beklentilerini tam olarak karşılamadığını düşündüğümüz Sivasspor.Aslına bakacak olursak Sivasspor' un da Karabükspor' a benzer özelliklere sahip olduğunu ve aynı tarz sıkıntıları olduğunu görüyoruz. Sivasspor' da ellerindeki oyuncu profilleriyle kontra atağa dayalı bir oyun anlayışıyla sahada yer alıyorlar.
Son olarak Gaziantepspor karşısında izlediğimiz Sivasspor rakibinin 10 kişi kalmasına rağmen oyunu açmakta oldukça zorlandı ve ancak uzatma dakikalarında buldukları golle tur atmayı başardılar.

Kalelerinde oldukça geniş bir rotasyona sahip olduklarını söyleyebiliriz. Milan Borjan, Stefan Senecky, Korcan, Atilla ve Nihat gibi alternatiflere sahipler ama bu oyuncular hemen hemen aynı düzeyde isimler. Şu an görev alan isim ise Milan Borjan. Son haftalarda yediği hatalı gollerle eleştirilen Borjan, geçtiğimiz hafta oynanan Galatasaray karşısında yine benzeri goller yemiş ve takımının puan kayıplarında önemli rol oynamıştı.

Sağ bekte düzenli olarak forma giyen oyuncu Uğur Kavuk. Dışarıdan gözlemleyen birisi için Uğur' un performansı süper lig düzeyinde yeterli görülebilir fakat işin bir de içyüzü var. Karabükspor taraftarının Erdem Özgenç hakkındaki düşüncelerine benzer şekilde Sivas taraftarının da  Uğur' un performansından memnuniyet duymadıklarını belirtelim. Büyük ihtimal sakatığı sebebiyle Karabükspor' a karşı forma giyemeyecek Uğur' un yerine ise Erhan Güven' i ilk 11' de göreceğimizi düşünüyorum. Erhan hem sağ bek hem savunmanın göbeğinde görev alsa da her iki pozisyonunda tam olarak oyuncusu olduğunu söyleyemeyiz. Uğur' a nazaran daha ağır bir oyuncu. Yani Erhan Güven için hangi pozisyonda oynarsa oynasın bizim işimize geleceğini düşünüyorum.

Sol bek pozisyonunda ise Ziya Erdal görev alıyor. Ülke futbolunun ortak sorunlarından olan bu bölgede Sivasspor' un şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Sivasspor' un simge isimelrinden birisi olmuş Hayrettin Yerlikaya' dan formayı devraldı ve başarıyla terletiyor. Tabii ki bir takım eksiklikleri olduğunu da belirtelim. Hücuma sık sık destek veren Ziya, savunma anlamında kademe hatalaryla dikkat çekiyor. Bunun sonucunda da takımın en çok kart gören isimlerinin başında yer alıyor. Hayrettin' i ise genellikle kupa maçlarında forma giyerken görüyoruz.

Sivasspor' un ideal savunma ikilisi Navratil ve Jan Rajnoch. Her iki oyuncuda geçtiğimiz yıldan itibaren düzenli olarak forma giyiyor. Bu oyuncuların ortak özelliği hava toplarındaki hakimiyetleri ve savunmada ağır oluşları. Duran toplarda da sık sık ileri çıkan bu oyuncuların attıkları gollerle takımlarına puan kazandırdıklarına şahit olduk.  Bunun örneklerine bu sezon oynadıkları Eskişehirspor karşılaşmasındaki Rajnoch' un golünü verebiliriz. Bu iki oyuncuyu yedekleyen isimlerse Murat Akça ve Erhan Güven. Jan Rajnoch' un sakat olduğu ve Karabükspor karşısında forma giyemeyeceğini hesaba katarsak bu oyuncunun yerine Murat Akça forma giyecektir. Geçtiğimiz sezon sıkça forma giyen Murat bu sezon ligde şu ana kadar sadece 1 maçta forma giydi.

Sezona önliberoda Kadir- Doğa ikilisi ile başladılar ve 10. haftaya kadar bu ikili görev almıştı. Doğa' nnın taraftarlarla yaşadığı sorunun ardından şehri terketmesiyle birlikte Bursaspor' dan transfer edilen Adem Koçak görev almaya başladı. Zaman zaman bu oyunculara Mehmet Nas' ın eşlik ettiğini görüyoruz. Kadir Bekmezci' de Sivasspor taraftarının haz duymadığı isimlerin başında gelsede Hacettepe döneminden bu yana gösterdiği çıkış göz ardı edilmemeli. Orta sahadaki mücadeleci futbolunu zaman zaman rakip kalede gol aramasıyla da hatırlıyoruz. Ceza sahası çevresinden sert şutları olan bir oyuncu. Sivasspor' un bu bölgede kreatif anlamda eksiklik yaşadığı ise inkar edilemez.

Sivasspor' un en etkili bölgesi tahmin edildiği gibi hücum bölgesi. Kamil Grosicki, Erman Kılıç ve Aaatıf Cheahechouhe' den kurulu 3 lü oldukça hareketli, dikine oynayabilen, birebirde etkili ve uzaktan kaleyi yoklayan isimler. Sivasspor' un aldığı sonuçlarda bu 3 oyuncunun etkisi çok büyük. Bu oyunculara eşlik eden bir diğer oyuncu Milan Cerny şanssız sakatlığı sonucu uzun süre sahalardan uzak kalacak.

Sezona Grosicki' den yoksun başladılar desek yeridir. Kişisel sorunları sebebiyle Rıza Çalımbay' ın şans vermediği oyuncu yeni yeni kendisini bulmaya başladı. Aatıf ise Grosicki' nin yokluğunda sezona iyi bir başlangıç yapmıştı fakat O' da yaşadığı sakatlık sebebiyle form tuttuğu sıralarda formasından uzak kalmıştı.

Forvette ligin en etkili isimlerinden birisi olan Michael Eneramo yer alıyor. Güçlü fiziği ile savunma oyuncularının en çekindiği isimlerden birisi olan Eneramo ligde attığı 5 golle de takımının skor yükünü çekiyor. İBB maçında yaşadığı sakatlık sebebiyle son haftalarda forma giyemeyen oyuncu sakatlığını atlattı ve Karabükspor' a karşı forma giymesi bekleniyor.,

Forvette görev alan bir diğer isimse Bolivya' lı oyuncu Ricardo Pedriel. Pedriel' i şahsi olarak beğendiğimi söyleyemem fakat mücadeleci oyunu ile Rıza Çalımbay' ın tuttuğuı isimlerden birisi. Zira hocasının zaman zaman sağ kanatta da şans verdiğini görüyoruz. Bucaspor' dan hatırladığımız Abdülkadir Özgen ise forvetteki diğer alternatif.

Sivasspor' un takım olarak yaşadığı en büyük problemlerden biriside alternatif oyuncu eksikliği. Roman Bednar, Jacques Faty ve Doğa Kaya gibi oyuncuların sözleşmesinin feshedilmesinin ardından bu eksikliği çok daha fazla hissetmeye başladılar. Cezalı ve sakat oyuncuların yokluğunda kadro kurmakta oldukça zorlanıyorlar.

Karabükspor' da ise bir türlü eksik olmayan sakatlıklar can sıkıyor. Son haftalarda gösterdiği performansla adından söz ettiren  Ahmet İlhan' ın Gaziantepspor maçının son dakikalarında sakatlanıp ilk yarıyı kapatmasının ardından, Eskişehirspor maçında sakatlanan Erdem Özgenç' in de Sivasspor karşısında forma giyemeyeceği açıklandı. Zaten sıkıntılı olan bu bölgede yaşanan sakatlıklar kullanılacak oyuncu konusunda soru işaretlerine sebep oluyor. Sakatlıklar konusunda gelen tek sevindirici haber ise Luton Shelton' ın takıma yeniden dahil oluşu oldu.

Puan durumuna baktığımız zaman, geçtiğimiz yıllardaki kopmaların henüz yaşanmaması ve takımlar arasındaki puan farkının bu kadar yakın seyretmesi kesin bir kanıya varmamıza mani oluyor. Bu durumda her maçın önemi çok daha fazla artıyor ve özellikle iç sahada alınacak sonuçlar çok daha fazla önem arz ediyor.

Bütün bunları göz önüne aldığımız zaman Sivasspor karşılaşması galibiyet alınması gereken karşılaşmalardan birisi durumunda. Mersin ve Elazığspor maçında verilen puanlarla rakiplerimizi nasıl canlandırdığıımızı görmüştük. Sahadaki oyuncuların bu durumuda göz önünde bulundurup, yenemiyorsan yenilme prensibine başvurmaları gerekebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder